רשלנות רפואית במהלך ניתוח
תביעות בגין רשלנות רפואית מהוות שיעור ניכר מסך כל התביעות המוגשות לבתי המשפט בישראל, ומתוכן שיעור לא מבוטל קשור ברשלנות רפואית שהתרחשה במהלך ניתוח.
את כלל סוגי הניתוחים הקיימים ניתן לחלק באופן כללי לשני סוגים:
- ניתוח שאין ברירה אלא לבצעו על מנת להציל חיים, כגון ניתוח להסרת גידול סרטני.
- ניתוח שאין הכרח לבצעו, כגון ניתוח להגדלת חזה או ניתוחים קוסמטיים אחרים.
ככלל, בין אם מדובר בניתוח מציל חיים, בניתוח קוסמטי או כל סוג ניתוח אחר, הרופא המטפל נדרש לתת למנותח את כל המידע אודות הסיכונים הכרוכים בניתוח ועל אפשרויות אחרות שעומדות לרשותו, אם יש כאלה.
אי מתן המידע, או מסירתו באופן שהמנותח אינו מבין אותו, עשוי להיחשב כמעשה של רשלנות רפואית ועילה לתביעה המכונה "אי הסכמה מדעת".
זאת, אגב, גם אם חתם על טופס ויתור (טופס שנהוג להחתים עליו מנותחים לפני היכנסם לחדר הניתוח בו הם מצהירים שלא תהיה להם כל תביעה כנגד הצוות הרפואי אם ייגרם להם נזק).
במקרה כזה יצטרך המנותח להוכיח שלא הסכים מדעת לביצוע התהליך – למשל אם לא הוסברו לו כראוי ההשלכות האפשריות של הניתוח, סיכויי הצלחתו וכו'.
תביעות רשלנות רפואית נוספות בדרך כלל מוגשות מסיבות של ביצוע ניתוחים במנותחים שאינם כשירים לכך, טעויות בתהליך הניתוח כולו (לרבות ההרדמה שלפניו ו/או המעקב שלאחריו), השארת חפץ זר בגוף המנותח; ניתוחים איברים לא נכונים, ביצועים לקויים של הליכים רפואיים ועוד.
איך עורך דין מוכיח רשלנות רפואית?
על מנת לנצח בתביעה ולהוכיח שאכן הייתה רשלנות רפואית מצד רופא ו/או צוות מטפל, יש להוכיח שלושה יסודות:
- קיומה של חובת זהירות מצד הגורם שהתרשל בתפקידו.
- הפרת אותה חובת זהירות, למשל כאשר הגורם שהתרשל עשה דבר מה שרופא סביר אחר, תחת אותן נסיבות, לא היה עושה.
- קשר סיבתי ישיר בין ההתרשלות לבין הנזק שנגרם לתובע.
חשיבות ההיוועצות בעורך דין
על מנת להגדיל את סיכויי ההצלחה של תביעה משפטית בנושא רשלנות רפואית מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום, שיוכל ללוות את התהליך משלב מוקדם ככל האפשר על מנת להנחות את התובע באשר למסמכים שהוא נדרש להמציא, לייצגו בדיונים בנושא ולייעץ לו בכל שאלה ועניין.
כך למשל מחובתו של עורך דין רשלנות רפואית היא ליידע את האדם המבקש לתבוע בדבר סיכויי ההצלחה של התיק. זאת משום שעלות התביעה כוללת אגרות, המצאת מסמכים, חוות דעת מומחים, עמלות והיטלים שונים, ובמקרים רבים גם אם התובע מנצח וזוכה בפיצויים – לא די בהם כדי לכסות את עלות התביעה עצמה; על אחת כמה וכמה כאשר התובעים יוצאים מבית המשפט כשידם על התחתונה. לכן חשוב שעורך הדין יעריך כבר בתחילת הדרך הן את סיכויי התביעה לנצח והן את סכום הפיצויים שייפסק לטובת התובע במקרה כזה.
לפגישת ייעוץ מלאו פרטים ואחד מניצינו יחזור אליכם בהקדם