כן, מכיוון שהסכם ממון לא מהווה תחליף לצוואה. הדרך היחידה להבטיח חלוקת רכוש היא על ידיד עריכה של צוואה.
בהסכם ממון מתבצעת חלוקה של הנכסים לפי כל צד אבל יכול להיות שההסכם לא יתקבל בבית המשפט. אני ממליץ לשלב צוואה עם הסכם הממון.
עורך דין צוואות וירושות יכול לסייע בכתיבת הצוואה ולוודא כי היא עומדת בכל הדרישות החוקיות. עו"ד יכול להציג דעה משפטית מקצועית בכל הנוגע לדרישות החוב ולהמליץ על דרכים להגן על הצוואה ולצמצם ככל שניתן התנגדויות לצוואה.
עריכת צוואה באמצעות עורך דין צוואות וירושות הוא צעד שכדאי מאד לשקול, במיוחד כאשר קיימות הנחיות מפורטות וספציפיות שחשוב להכליל בצוואה. עניין זה יכול להבטיח שהצוואה תהיה ברורה, חוקית ותקפה.
במקרה וקיימות הנחיות סטנדרטיות אך בין היורשים ונכסי הצוואה קיימת דינמיקה מסובכת או אף סכסוכים, כמו גם אם יש סיכוי להתנגדויות, אז עריכת צוואה באמצעות עורך דין היא בהחלט דרך נכונה וכדאית. עורך דין צוואות וירושות יכול להציע פתרונות משפטיים, להסביר זכויות וחובות, ולהבטיח כי הצוואה תשקף את הרצונות של המצווה בצורה החוקית והברורה ביותר. כמו כן, חשוב לציין עם עורך הדין אילו נכסים ואילו זכויות ניתן לכלול בצוואה כך שתעמוד במבחן החוק וכן את הנוסח הנכון שיקנה לצוואה תוקף בפני כל הצדדים.
עורך דין צוואות וירושות אינו מחליט כיצד יחולק הרכוש בפועל. בית המשפט הוא זה שקובע את חלוקת הירושה בהתאם לחוק ולראיות שהוצגו בפניו.
עורך דין צוואות וירושות משמש במגוון תפקידים, הן בעת כתיבת צוואה והן לאחר פטירתו של אדם:
בעת כתיבת צוואה: עורך הדין יבטיח שהצוואה תנוסח בצורה ברורה וחד משמעית, תוך התחשבות בחוק הירושה ובכללים משפטיים רלוונטיים. הוא יסייע לכם להגדיר את רצונותיכם לגבי חלוקת רכושכם לאחר פטירתכם, תוך התחשבות בגורמים שונים כמו בני משפחה, ידועים בציבור, ילדים, צדקה ועוד. עורך הדין יכול להנחות אתכם בנוגע לאפשרויות להוספת רכוש עתידי לצוואה, תוך התחשבות בשינויים צפויים בחייכם.
ייצוג בעת מימוש צוואה: עורך הדין יסייע ליורשים לממש את זכויותיהם על פי הצוואה, תוך ניהול הליכים משפטיים מול רשויות וגורמים שונים. במקרים של התנגדות לצוואה, עורך הדין יגן על תוקפה של הצוואה וייצג אתכם בבית המשפט. ואם לא קיימת צוואה, עורך הדין יסייע לכם להגיש בקשה לצו ירושה, תוך ניהול הליכים משפטיים מול רשם הירושה.
ייצוג בבית משפט: עורך הדין ייצג אתכם בבית המשפט במקרים של סכסוכים בין יורשים בנוגע לחלוקת הרכוש. הוא ייסייע לפתור סכסוכי ירושה מחוץ לבית המשפט, באמצעות גישור ופתרון סכסוכים בדרכי שלום.
עריכת צוואות: עורך הדין ינסח צוואות הדדיות עבור בני זוג המעוניינים להבטיח את העברת רכושם זה לזה לאחר פטירתם. יכול יסייע לכם להגדיר מה יקרה עם רכושכם לאחר פטירת שני בני הזוג, תוך התחשבות בילדים, בני משפחה אחרים או צדקה.
שינוי וביטול צוואה: עורך הדין יסייע לכם להבין את ההשלכות של שינוי או ביטול צוואה וידאג לכך שהתהליך יתבצע בצורה חוקית ותקפה. הוא ינסח עבורכם את המסמכים הדרושים לשינוי או ביטול צוואה, תוך הקפדה על כללים משפטיים מחייבים.
בסופו של דבר צוואות וירושות אמורות לגעת אישית, כלכלית ומשפחתית בכל אחד ואחת מהאנשים. לא נעים לחשוב על זה, אבל טבעו של העולם הוא שהחיים מסתיימים ובשלב מסוים ההון, הנכסים וכל דבר אחר שצברנו בחיינו מועבר הלאה ליורשינו.
השימוש בעדים היא פרוצדורה שמטרתה להבטיח את תוקף חתימת המצווה. העדים חותמים על כך שהמצווה לא חתם על הצוואה תחת לחץ או על פי הוראות אחרות, ויכולים להעיד על כך שהנפטר היה בריא, צלול דעת, וחתם על הצוואה מרצונו החופשי.
דיני צוואות וירושות בישראל נקבעים על פי חוק הירושה. ע"פ חוק זה, שנחקק בשנת 1965 תשכ"ה, ירושה יכולה להינתן אך ורק לפי כללי צוואה כתובה. במקרים בהם הצוואה חסרה מסיבה זו או אחרת, הירושה תעבור ליורשים החוקיים לפי צו ירושה. יש לציין, ירושה כוללת לא רק את זכויותיהם של הנפטרים המועברות ליורשים, אלא גם את חובותיהם. לדוגמה: במקרה שהנפטר השאיר אחריו חובות כספיים, אלו עשויים יהיו לעבור ליורשים.
כאשר מדובר על מימוש צוואה וירושה, יש לקחת בחשבון כי בשלב הראשון, יש צורך בהגשת בקשה רשמית בנושא. את הבקשה מגישים לרשם הרלוונטי, כלומר הגשת הבקשה לרשם לעניינים של צוואות וירושות. חשוב לדעת, מהרגע שמגישים את בקשת מימוש הצוואה ועד הרגע בו הירושה מועבר ליורשים החוקיים של הנפטר, עשויים לחלוף מס' חודשים (חודש – 3 חודשים). עוד חשוב לדעת כי מהרגע בו הצוואה מתפרסמת ברשומות או בעיתונות היומית, ניתן לערער על הצוואה וכן להגיש בקשת התנגדות צוואות וירושות.
עשויות להיות סיבות שונות לכך שיקומו מתנגדים לקיום צוואות וירושות, כאשר ע"פ החוק בישראל, ניתן לערער על קיום הצוואה במהלך 14 הימים מרגע פרסום הצוואה ברשומות הרלוונטיות או בעיתונות. לאחר שהמתנגדים מגישים את סיבות הערעור שלהם, בית הדין לענייני משפחה ידון בנושא ויבדוק מה ניתן או לא ניתן לשנות בצוואה כך שהצדדים יבואו על סיפוקם.
צו ירושה, במילים פשוטות ולא משפטיות, מהווה מסמך המאשר את היורשים החוקיים של אדם שנפטר. בתוך כך, צו הירושה למעשה ניתן על ידי רשם לענייני ירושה, וזאת לאחר ששמע עדויות מקרובי משפחה של הנפטר וכן בחן את כלל המסמכים הנלווים לירושה ואו הצוואה. מאידך, בקשה לביטול צוואה יכולה להיות מוגשת ע"י כל גורם שנפגע מהצוואה, כגון יורש על פי דין או יורש על פי צוואה אחרת.
עם זאת, חשוב לציין כי הבקשה צריכה להיות מגובה בראיות המצביעות על כך שהצוואה אינה תקפה, כגון:
רשם לענייני ירושה הוא בעצם פקיד ממשלתי לכל דבר ועניין, כאשר אותו פקיד אחראי על ניהול הליכי ירושה בישראל. בעוד שהרשם יושב במשרדי משרד המשפטים בכל הארץ, בעת הצורך, אתם תצטרכו להיעזר ברשם אשר אחראי על אזור המגורים הספציפי שלכם. לחילופין, ייתכן שתצטרכו לפנות לרשם אשר אחראי על אזור המגורים בו הצוואה תקפה. למשל, אם קיבלתם בירושה נכס בחדרה, אבל אתם בכלל מתגוררים בתל אביב, ייתכן שתצטרכו לפנות לרשם הממונה על אזור חדרה והצפון. אם אינכם בטוחים לאיזה רשם עליכם לפנות, עורך דין צוואות וירושות יוכל לעשות לכם סדר בנושא.
אלא אם כן מצוין אחרת בצוואה, יורשים על פי דין הם בני המשפחה של הנפטר. בתוך כך, בין אם מדובר על יורשים המהווים בני משפחה או לא, חשוב להבין מה ההבדל בין צו קיום צוואה לבין צו ירושה. מצד אחד, צו קיום צוואה הוא מסמך משפטי המאשר את חוקיותה של צוואה, כלומר את התוקף המשפטי שלה. לכן, צו קיום צוואה ניתן על ידי רשם לענייני ירושה, וזאת לאחר ששמע עדויות מקרובי משפחה של הנפטר ומצא כי הצוואה עומדת בדרישות החוק. מצד שני, צו ירושה הוא מסמך משפטי המאשר את היורשים החוקיים של אדם שנפטר. במילים אחרות, צו ירושה ניתן על ידי רשם לענייני ירושה, לאחר ששמע עדויות מקרובי משפחה של הנפטר ומצא כי לא נמצאה צוואה אחרת.
כדי לדעת אם נערכה צוואה, יש לפנות לרשם לענייני ירושה במקום שבו התגורר הנפטר. הרשם יפעל לאתר את הצוואה, במידה שאכן היא קיימת. באשר להתנגדות לצוואה, זהו הליך משפטי המאפשר לערער על חוקיותה של צוואה. התנגדות לצוואה יכולה להיות מוגשת כל מי שנפגע מהצוואה, בין אם מדובר על יורש על פי דין או שמא מדברים על יורש על פי צוואה אחרת. כך או כך, ההליך של התנגדות לצוואה מתנהל בבית המשפט לענייני משפחה. לכן, ההתנגדות צריכה להיות מגובה בראיות, המצביעות על כך שהצוואה אינה תקפה. אם עדיין נותרתם עם סוגיות שקשה לכם למצוא להן פתרון או מענה, עורך דין צוואות וירושות הוא איש המקצוע שצריך לפנות אליו. בהצלחה!
בעריכת צוואה רגילה, יש פרמטרים רבים שצריך לשקול ולוודא בכדי להבטיח את תוקפה המשפטי של הצוואה. כפי שצוין למעלה, יש לסייע בשירותיו של עו"ד המתמחה בדיני ירושה וצוואות. כך ניתן להבטיח שהצוואה תעמוד בדרישות החוק, ותתקבל על ידי בית המשפט.
עורך דין המתמחה בצוואות וירושות יכול לסייע בניסוח הצוואה כך שתכלול את רצונות המצווה בצורה ברורה וחוקית, ישלים דרישות פורמאליות כמו חתימת עדים, ולבצע בדיקה של הצוואה כדי לוודא שעומדת בדרישות החוק. כמו כן עורך הדין יכול להבטיח שהמסמך ישרת את רצונותיו של המצווה.
הבנת החוקים והדינים הנדרשים לשם עריכת צוואה, אף צוואה רגילה ופשוטה, הן חשובות ועל כן יעוץ של עורך דין צוואות וירושות הוא חשוב ביותר. דבר זה עשוי למנוע תקריות משפטיות ולהבטיח את התממשות רצונות המצווה בצורה הטובה ביותר.
צו הירושה הוא מסמך משפטי שמטרתו לקבוע את אופן חלוקת הירושה לאחר פטירתו של אדם. כאשר אדם נפטר ואין לו צוואה, או כאשר הצוואה שלו איננה תקפה משפטית, צו הירושה הוא הכלי המשפטי הנדרש לשם חלוקת נכסי המוריש. ניתן להגיע להסכמות בין יורשים לגבי חלוקת נכסי המוריש.
על פי חוק הירושה בישראל, הסמכות להוצאת צו ירושה ניתנת בידי שני גורמים ראשיים: הרשם לענייני ירושות ובית הדין הרבני. בדרך כלל, הפרוצדורה נערכת במשרד הרשם, אך קיימת אפשרות לבחור בהוצאת צו ירושה בבית הדין הרבני.
הבחירה בין בית הדין הרבני לבין משרד הרשם לענייני ירושה מתבצעת בהתאם לרצון היורשים. חושב לציין שקיימים הבדלים משמעותיים בין הרשם לענייני ירושה לבית הדין הרבני בנושא הוצאת צו ירושה, מכיוון שבעוד שהרשם לענייני ירושה מסתמך על עקרונות המשפט האזרחי, הרי שבית הדין הרבני מסתמך על עקרונות ההלכה והדת היהודית. עובדה זו יוצרת הבדלים רבים בין שני הגופים במהלך הדיון ובתוצאותיו.
יתירה מזו, בכדי להגיש בקשה למתן צו ירושה לבית הדין הרבני על ידי אחד היורשים יש לקבל את הסכמת כל יתר היורשים על פי דין לסמכות השיפוט של בית הדין הרבני. כלומר, על היורש שמגיש את הבקשה להחתים את כל יתר היורשים על טופס הבקשה עצמו. זאת בניגוד להגשת בקשה למתן צו ירושה בפני הרשם לענייני ירושה, שם אין צורך בהסכמת כל יתר היורשים לסמכותו של הרשם לגבי מתן הצו.
במקרה שבו לאדם שלא הכין צוואה רשמית המפרטת את רצונותיו לחלוקת הירושה, חוק הירושה יחול בצורה אוטומטית. יתרה מכך, כשאדם נפטר מבלי להשאיר אחריו צוואה רשמית, יחולו עקרונות חוק הירושה המגדירים מי יהיה יורשיו החוקיים וכיצד תתבצע החלוקה של הנכסים והרכוש של הנפטר. תוצאה זו אינה תמיד משקפת בדיוק את רצונות הנפטר, ולכן הפער בין החלוקה האוטומטית אותה קובע חוק הירושה לבין רצונותיו האמיתיים של הנפטר יכול להיות מקור לסכסוך ולבעיות משפטיות.
לפיכך, קיימים יתרונות רבים בהכנת צוואה מראש. כאשר אדם מכין צוואה, הוא יכול להגדיר מראש ובאופן מפורט את רצונותיו, לקבוע יורשים ספציפיים, ולכלול הוראות מפורטות בנוגע לחלוקת נכסיו ורכושו. בכך המוריש מציין את רצונותיו במסמך רשמי ומפחית את הסכנה של התנגדויות ומחלוקות בעת פטירתו.
בסופו של יום, כל אחד ואחת מאיתנו צריכים לדעת למי אנחנו מעבירים את רכושנו ואת ההון שלנו בבוא היום שיהיה צורך בכך. רוב האנשים בטוחים שהנושא של צוואות וירושות חייב לעבור דרך עו"ד, אבל האמת היא שלפי החוק בארץ, צוואה יכולה להיות מנוסחת גם בכתב יד, בפני עדים ואפילו בעל פה. עם זאת, ניסוח צוואות על ידי עורך דין מבטיח שהצוואה תהיה תקפה משפטית בכל היבטיה השונים. לכן, כמובן שזו ההמלצה הנכונה ביותר, לקבל סיוע מאת עורך דין צוואות וירושות.
כן, מכיוון שהסכם ממון לא מהווה תחליף לצוואה. הדרך היחידה להבטיח חלוקת רכוש היא על ידיד עריכה של צוואה.
בהסכם ממון מתבצעת חלוקה של הנכסים לפי כל צד אבל יכול להיות שההסכם לא יתקבל בבית המשפט. אני ממליץ לשלב צוואה עם הסכם הממון.
כן, הפקדת הצוואה אצל הרשם היא חיונית ומדובר בצעד חיובי. הצוואה נשמרת אצלו ולא יכול לקרות לה כלום. תמיד אפשר למצוא אותה והיא אפשר לערוך אותה על ידי אנשים לא מורשים.
יורשים אחרים לא יכולים להפעיל צוואות קודמות או לעשות בקשה לצו ירושה. ברגע שהצוואה הופקדה, זה אישור לכך שהצוואה אכן נכתבה על ידי המצווה ולא על ידי מישהו אחר. העלות של הפקדת הצוואה היא נמוכה ואתה מקבל שקט נפשי ובטחון שהצוואה שלך במקום בטוח.