הקפאת הליכים
כל בית עסק יודע שהוא נמצא בסיכון מסוים כאשר ביום בהיר עלול גלגל ההצלחה שלו להתחיל להתגלגל לכיוון ההפוך ואט אט יצטברו החובות וההוצאות יגדלו על ההכנסות עד כי בעל העסק ירצה לנעול את העסק על מנעול ובריח ופשוט ללכת הביתה. העניין הוא שהדבר הזה הוא לא כל כך פשוט היות והחובות שבית העסק חייב לבנק או לספקים ולעובדים נשארים לרבוץ על כתפיו של בעל העסק ולעיתים הם אף צוברים ריביות כבדות כך שמדובר בעסק ביש ממש. במקרים מעין אלו כדאי להגיש לבית המשפט בקשה להקפאת הליכים. בקשה זו אם היא תתקבל, תאפשר לעסק להשתקם ולהבריא ולחזור לתפקד מחדש כעסק מצליח.
חוק החברות מאפשר לחברה הנקלעת לקשיים כלכליים אשר אינם מאפשרים לה להמשיך ולפעול באופן שוטף, אולם הינה בעלת סיכויי הבראה, לעתור לבית המשפט המחוזי בבקשה להוציא צו הקפאת הליכים כנגדה. משמעות צו זה הינה עצירת כל הליכי הגביה הננקטים נגד החברה ומאידך החברה מציעה הצעת הסדר לשיקומה בפרק זמן מוקצב.
פעולות במסגרת הקפאת הליכים
לצורך שיקום החברה וביצוע הקפאת ההליכים מתנה נאמן באישור בית המשפט. בפרק הזמן המוקצב על ידי בית המשפט אשר נועדה לשקם את החברה, ננקטים לא מעט צעדים פיננסיים, שמטרתם לשפר את מצבה הכלכלי של החברה: בין אם פנייה למשקיעים, בין אם לקיחת הלוואה לצורך שיקומה, בין אם נקיטת פעולות כלכליות לצורך צמצום הפסדי החברה השוטפים ועוד. באותה מידה, מוחלט על צעדים רבים שיש לבצע לצורך ההבראה, מוגדרת ההצדקה הכלכלית לביצוע של אלה וכן הלאה. ברבים מן המקרים הסדר הנושים של החברה כולל אף הסדר נושים לבעלי מניותיה אשר לעתים קרובות ערבים אישית לחובות החברה. לצורך כך על בעלי המניות להזרים כספים ממקורות עצמיים שלא מן החברה.
תוך כדי הליך ההבראה על החברה להגיש את הצעת ההסדר לנושיה ועליהם להצביע על ההצעה באסיפת הנושים. את הנושים יש לחלק לפי קבוצות נשיה וסדרי הקדימויות כגון נושים מובטחים, נושים רגילים וכדומה. אישור ההסדר על ידי בית המשפט למעשה מאשר את תהליך ההבראה. כאשר בית המשפט אינו מאשר את ההסדר, ברוב המקרים המשכה הטבעי של החברה הינו הליך פירוק באמצעות בית משפט וחיסול החברה
איך זה עובד?
הבקשה להקפאת הליכים צריכה להיות מוגשת עם הסבר מפורט מה מתכנן בעל העסק לעשות על מנת להבריא את העסק. זה יכול להיות כניסה של שותף לעסק או השקעות של בעלי מניות וכו' . מלבד זאת נדרשת ההסכמה של הנושים לכל התהליך כי אם אי מי מהם יתנגד לכך אזי הבקשה לא תוכל לקבל בקלות את האישור.
בזמן שכל הליכי התביעה מול בית העסק הוקפאו יכול בית העסק להתפנות לשיקום של החברה ולאחר זמן מה להתחיל להשיב את כל חובותיה
מה עושים לאחר הוצאת צו הקפאת הליכים?
לאחר הוצאת בקשה להקפאה של ההליכים ותוך כדי הליך ההבראה, על החברה להגיש את הצעת ההסדר לנושיה ועליהם להצביע על ההצעה באסיפת הנושים. את הנושים יש לחלק לפי קבוצות נשיה וסדרי הקדימויות כגון נושים מובטחים, נושים רגילים וכדומה. אישור ההסדר על ידי בית המשפט למעשה מאשר את תהליך ההבראה. כאשר בית המשפט אינו מאשר את ההסדר ברוב המקרים המשכה הטבעי של החברה הינו הליך פירוק באמצעות בית משפט וחיסול החברה
קרא עוד: עורך דין פשיטת רגל