צוואות וירושות
במשך חייו צובר האדם נכסים שונים. נכסים אלה ניתנים להעברה, בדרכים שונות כגון מכר או העברה במתנה ללא תמורה זאת כל עוד בעל הנכסים הינו בן החיים. עם מותו של בעל הנכסים, ורק לאחר מותו, עוברים כל הנכסים אשר צבר בחייו, הנקראים גם בלשון החוק "עזבון" לכל יורשיו, אם על פי החוק ואם על פי צוואה בהתאם לכללים הקבועים בחוק. בעקבות הירושה הופכים היורשים לבעלים החוקיים של הרכוש. יצויין כי יחד עם רכושו עוברים לעיזבון גם חובותיו של המנוח, אך רק עד שווי הרכוש אשר קיבלו מן העיזבון. כמו כן סכומים המגיעים על פי חוזה ביטוח, או עקב חברות בקופת גמל או קצבה בעקבות מותו של אדם אינם נחשבים לחלק מן העיזבון למעט אם נקבע מפורשות כי הינם חלק מן העיזבון.
לאור העובדה שמדובר באירוע בעל משמעות כלכלית גדולה מאוד, הכולל את כל הנכסים אשר צבר אדם במהלך כל חייו, מחייב העניין שיקול ומחשבה מראש על הדרך בה רוצה אדם כי יחולקו נכסיו האם על פי החוק שמא על פי צוואה אשר הותיר אחריו. קיימים היבטים רבים אותם יש לקחת בחשבון במסגרת תכנון חלוקת הרכוש: למשל ההיבט הרגשי והשמירה על שלום המשפחה כך שלא יווצרו סכסוכים על רקע חלוקת הרכוש, היבטי מיסוי, דיני מקרקעין וכד'.
ירושה על פי דין
חוק הירושה התשכ"ה 1965 קובע הסדר אשר הינו למעשה ברירת מחדל במקרה בו הנפטר לא הותיר אחריו צוואה. דהיינו, כתיבת צוואה בה קובע אדם את דרך חלוקת רכושו לאחר מותו הינו עניין שברשות. החוק קובע כללים לגבי זהות היורשים, סדר היורשים והחלקים מן הרכוש אותם יקבל כל אחד מן היורשים. ככל שנפטר לא יותיר אחריו צוואה הרי שרכושו יחולק בהתאם להסדר הקבוע בחוק.
ירושה על פי צוואה
ככל שאדם מבקש לקבוע כיצד יחולק רכושו לאחר מותו עליו לכתוב צוואה. צוואה הינה מסמך שבו אדם קובע מראש מי יירש את רכושו ואת נכסיו לאחר מותו – כל זאת לפי רצונותיו, העדפותיו ובחירתו האישית. כתיבת צוואה היא הדרך להבטיח כי לאחר מותו ייעשה ברכושו בדיוק כפי שרצה, וזאת על סמך עקרון המנחה במשפט הישראלי כי יש לכבד את רצונו האחרון של המת, גם אם הוא עומד בניגוד גמור להסדר הקבוע בחוק. יחד עם זאת על מנת שצוואה תהא תקפה עליה להיות ערוכה בהתאם לכללים הקבועים אף הם בחוק הירושה, לפיכך קיימת חשיבות עליונה לעריכת הצוואה כדין.
לפרטים נוספים וסיוע בנושא צוואות ירושות, פנו למשרדנו - קאופמן ושות' עורכי דין