הליך פשיטת רגל
בקשה לפשיטת רגל
בקשה לפשיטת רגל יכולה להיות מוגשת על ידי נושה או על ידי החייב עצמו, בשני המקרים קיימים תנאים מצטברים אשר צריכים להתקיים על מנת שהבקשה תתקבל.
התנאים לבקשת חייב:
- סך חובותיו מגיע לכדי לפחות 13,177 ₪ .
- החייב הגיש דו"ח הכולל פירוט כל נכסיו הכנסותיו והוצאותיו שלו של בן זוגו ושל ילדיו הקטינים והבגירים המתגוררים עמו.
- תצהיר המפרט את נסיבות הסתבכותו הכלכלית.
- חתימה על כתב ויתור סודיות.
התנאים לבקשת נושה:
- חובות החייב לנושיו מגיעים לפחות לסך של 65,88 ₪ .
- מדובר בחוב אשר הינו חוב קצוב, דהיינו חוב שסכומו נקוב או שניתן לחשבו באמצעות פעולה חשבונית פשוטה , ואינו מצריך הערכה או שומה.
- החייב ביצע מעשה פשיטת רגל, תוך שלושה חודשים מיום הגשת הבקשה .
- מקום מושבו בישראל.
מעשה פשיטת רגל
- העברת מרמה של נכס.
- החייב עזב את הארץ במטרה להתחמק מנושיו.
- עוקל נכס מנכסי החייב ונמכר בהוצאה לפועל.
- החייב הגיש בעצמו בקשה לפשיטת רגל.
- החייב הודיע לנושה מנושיו כי הוא מפסיק לשלם את חובו.
- אי מילוי התראת פשיטת רגל.
התראת פשיטת רגל
התראת פשיטת רגל הינה הודעה ששלוח הנושה לחייב ( לאחר שנתקבל לכך אישורו של בית המשפט של פשיטת רגל ) ובה נדרש החייב, בתוך פרק הזמן הנקצב לו בהחלטה, לשלם לנושה את חובו , על פי פסק דין חלוט ( דהיינו שאינו ניתן עוד לערעור ) או להגיע לפשרה להנחת דעתו של הנושה או בית המשפט. החייב יכול להתנגד להתראה או להסכים לה, דהיינו להודות כי הוא נמצא במצב של חוסר יכולת לשלם את חובו, דבר שכשלעצמו מהווה מעשה פשיטת רגל.
הגשת הבקשה
הבקשה נפתחת במשרדי הכונס הרשמי במחוז אליו משתייך החייב בהתאם לכתובת מגוריו. לאחר הגשת המסמכים הנדרשים ותשלום האגרה ניתן אישור הכונס הרשמי על הגשת הבקשה, עם האישור והבקשה על מסמכיה יש לפתוח את הבקשה גם בבית המשפט המחוזי המוסמך, על פי כתובת מגורי החייב. מומלץ להיעזר השירותיו של עורך דין המתמחה בפשיטת רגל לאורך כל התהליך.
צו כינוס נכסים
לאחר הגשתה, נבחנת הבקשה על ידי הכונס הרשמי, הבודק האם הוגשו כל המסמכים הנדרשים, האם מולאו כראוי והאם נסיבות המקרה מתאימות להגשת בקשה לפשיטת רגל. כמו כן נבחנת הכנסתו החודשית של החייב אל מול הוצאותיו כפי שהצהיר עליהם החייב ונקבע גובה התשלום החודשי אשר עליו לעמוד בו משך שהותו בתוך הליך פשיטת הרגל. יצויין כי על פי פסיקת בית המשפט העליון [עניין ישראל בלום נ' כונס הנכסים הרשמי ואח', ע"א 307/12], בדיקת תום ליבו של החייב ביצירת חובותיו, המהווה תנאי לקבלת הפטר, נדחית משלב צו הכינוס לשלב הכרזת החייב פושט רגל.
במידה והכונס ההרשמי נותן את הסכמתו הרי שבית המשפט יתן צו לכינוס נכסי החייב. בצו הכינוס:
- כונס הנכסים הרשמי מתמנה ככונס לנכסי החייב
- מעוכבת יציאת החייב מהארץ עד להודעה אחרת.
- נקבע מועד לדיון בהכרזת החייב פושט רגל, כ- 18 חודש לאחר מועד צו הכינוס.
- החייב נדרש להתייצב לחקירה בפני הכונס הרשמי או המנהל המיוחד, לשלם תשלום חודשי שנקבע לו ולהגיש דו"חות דו חודשיים על הוצאות והכנסות.
- מעוכבים כל ההליכים המשפטיים הננקטים כנגד החייב, למעט אלה אשר אין בגינם הפטר.
- מבוטלות הגבלות שונות אשר הוטלו על החייב במסגרת הליכי הוצאה לפועל כגון עיקולי משכורת, הגבלה על חידוש רישיון נהיגה, כספים אשר נצברו במסגרת הליכי הוצאה לפועל וטרם הועברו לנושים מועברים לקופת פשיטת הרגל.
- על החייב מוטלות המגבלות כאמור בסעיף 42 לפקודת פשיטת הרגל; החייב מוכרז כחייב מוגבל מיוחד כמשמעותו בחוק שיקים ללא כיסוי, הוא אינו יכול לנהלה חשבונות בנק, להשתמש בכרטיסי אשראי או לשמש כבעל עניין ו/או מייסד תאגיד. יחד עם זאת כיום מאפשרים לחייב, באופן אוטומטי ( בניגוד לעבר אז היה על החייב להגיש בקשה לבית המשפט לצורך כך) לנהל חשבון אחד לא דביטורי וכן להשתמש בכרטיס חיוב מיידי (דביט).
מצו הכינוס ועד הכרזת פשיטת הרגל
במסגרת הזמן שבין מתן צו הכינוס לבין הכרזת החייב פושט רגל מתרחשים מספר תהליכים:
- החייב מוזמן לחקירה אצל המנהל המיוחד או הכונס הרשמי. במהלך החקירה אומד המנהל המיוחד את נכסי החייו וכן בודק האם חובותיו נוצרו בתום לב ובמידה ויקבע שחובותיו לא נוצרו בתום לב הרי שהחייב לא יוכל להיות מופטר מחובותיו. על פי ההלכה כיום (ראה פסק הדין בעניים ישראל בלום לעיל) תום ליבו של החייב נבדק טרם הכרזת החייב פושט רגל, ובמידה שיקבע שהוא אינו תם לב ביצירת חובותיו ו/או בהתנהלותו במהלך הליך פשיטת הרגל הרי שלא יוכרז פושט רגל ובוודאי לא יוכל לקבל הפטר.
- הגשת תביעת חוב על ידי נושי החייב מתבצעת בתוך 6 חודשים מיום צו הכינוס. נושה שלא יגיש תביעה במסגרת הזמן הקצוב לא יוכל עוד לתבוע את חובו, אלא אם יתן טעם מיוחד לאיחור. ודוק, אי הודעה של החייב לנושה ספציפי על צו הכינוס מהווה כשלעצמה טעם מיוחד להארכת מועד להגשת תביעת חוב.
- בעניין אסיפת נושים בעניין שאלת הכרזת החייב פושט רגל, כיום אסיפות אלה אינן מתקיימות.
- תסקיר של הכונס הרשמי והמנהל המיוחד: בתסקיר מפורטים ממצאי החקירה, נכסיו של פושט הרגל, חובותיו של פושט הרגל וכן פירוט תביעות החוב שהוגשו נגדו, נסיבות הסתבכותו הכלכלית וניתנת עמדתו של בעל התפקיד לעניין הכרזתו של החייב פושט רגל וכן יכולת הפירעון של החייב את חובותיו.
- החייב יכול בכל עת להגיש הצעה להסדר נושים בטרם הכרזתו פושט רגל ובמקרה זה יכין המנהל המיוחד תסקיר אודות ההצעה, ישלח אותו לנושי החייב ויכנס אסיפת נושים לדיון בהצעה. לאחר קבלת תוצאות ההצעה יפנה המנהל המיוחד בבקשה מתאימה לבית המשפט וידווח האם אושרה ההצעה אם לאו. במידה והצעת החייב לא אושרה על ידי הנושים או בית המשפט, יוכל החייב בכל שלב לשפרה.
הכרזת פשיטת הרגל
דיון בהכרזה
בפני בית המשפט הבא לדון בבקשה לפשיטת רגל שתי אפשרויות:
- במידה ולא נתקבלה התנגדות של נושה כלשהו, וקיימת המלצה של הכונס הרשמי והמנהל המיוחד, יוכרז החייב פושט רגל. כיום ולאור הרפורמה של הכונס הרשמי בהליכי פשיטת הרגל, בדיון זה תקבע באותו מעמד יכולת הפירעון של החייב את חובותיו וינתן צו הפטר מותנה, אשר בסיום תשלום הפירעון כפי שיקבע בית המשפט לאחר קבלת המלצת המנהל המיוחד והכונס הרשמי, ינתן לחייב הפטר חלוט.
- לדחות את הבקשה במידה ומחקירת החייב עולה אחד משלושת התנאים הבאים:
א. הבקשה הוגשה בחוסר תום לב ובמטרה לנצל את הליך פשיטת הרגל.
ב. החייב יכול לפרוע את חובותיו.
ג. אין תועלת לנושים בהליך או שלא הוגשו כל תביעות חוב ועל כן יש ליתן הפטר לאלתר.
לאחר הכרזת פשיטת רגל
1. המשך תשלום צו התשלומים שנקבע לחייב.
2. המנהל המיוחד מתמנה לנאמן על נכסי פושט הרגל ונכסיו מוקנים לו, והוא מוסמך לממשם לטובת קופת פשיטת הרגל.
3. במדיה והנאמן לא סיים את בדיקתן, תביעות החוב אשר הוגשו ייבדקו על ידי הנאמן והודעות בדבר ההחלטה בתביעות החוב ישלחו לנושים. לנושים ערעור בזכות על ההחלטה בתביעת החוב.
4. הנאמן יחלק דיבידנד לנושים מתוך הכספים שנצטברו בקופת פשיטת הרגל על פי סדרי הקדימות שנקבעו בחוק ובאופן יחסי לגובה תביעת החוב שאושר לכל נושה.
5. ההגבלות שהוטלו על החייב במסגרת צו הכינוס ממשיכות לחול עליו.
6. במידה ובמסגרת הדיון בהכרזת החייב פושט רגל אושרה תוכנית הפירעון [לאור הרפורמה של הכונס הרשמי כאמור לעיל], ישלם את החייב את התשלומים שנקבעו לו בתוכנית הפירעון ולאחר סיומם, יופטר מחובותיו.